Kaunissaaren harvinainen luonto ja ajaton tunnelma hurmaavat kesä toisensa jälkeen. Saareen voi saapua omalla veneellä tai Kotkasta saapuvilla aluksilla. Kesäaikaan Kaunissaareen liikennöidään monta kertaa viikossa ja tallvikaudellakin saareen voi piipahtaa yhteysalusliikenteen kyydissä.

Kaunissaaressa on elävä, kehittyvä ja monimuotoinen kyläyhteisö. Saaressa asuu ihmisiä ympärivuotisesti ja suuri joukko entisaikojen saarelaisten jälkeläisiä muuttaa vuosittain kesäasukkaiksi isien ja äitien maille. Saarelle on kiinnittynyt myös sille sydämensä menettäneitä asukkaita, jotka ovat rakentaneet tuulten sopukoihin omanlaisiaan asumisen- ja vapaa-ajanvieton unelmakoteja. 

Harvinaisen aito

60° 20’ N 26° 46’ E

Kaunissaaren lumo on vertaansa vailla. Kesän kauneus näyttäytyy koko suloisuudessaan merimatkalla Kaunissaareen ja saaren kujilla tai rannolla käyskennellessä. Harva on jäänyt vaille mukavaa kesätunnelmaa ja seesteisen luonnonmaiseman mukanaan tuomaa rauhoittumista ja hyvää mieltä. Kaunissaaren ainutlaatuisuus on koettava itse; muut voivat vain sanoin ja kuvin välittää sitä saariston tunnelmaa, joka Kaunissaaressa on mahdollista kokea.

Kaunissaari on kesänviettopaikka. Saaren pienvenesatama tarjoaa laituripaikkoja veneilijöille. Saaristolaismuseo kertoo esineiden ja esimerkkien kautta ihmisten menneisyydestä ja elämänmuodosta ulkomeren saarella. Taidegalleria, savustetun kalan ja käsitöiden myyntipisteet sekä kauppa, kahvila ja legendaarinen ravintola Kaunissaaren Maja täyttävät osaltaan saarella vierailevan tarpeita.

Nähtävää

Klikkaa ja katso kartta suurempana.

Arktisten lintujen muutto kerää Kaunissaareen ja lähisaariin joka kevät paljon asiaan vihkiytyneitä harrastajia. Silloin tällöin itäisen Suomenlahden alueella bongataan harvinaisempiakin Suomen kävijöitä.

Hiekkarannat saaren itäkyljellä ovat vaikuttavat. Aurinkoa ihannoivan on turha leveillä kaukomaiden beacheillä, jos Kaunissaari on kokematta. Hautausmaan alapuolinen hiekkaranta on perheen pienimmillekin sopivan matala ja lähempänä kalastajakylää.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto näyttäytyy aavoina Kaunissaaren ympärillä. Jo viereinen Ristisaari on osa kansallispuistoa. Kansallispuiston saariin tutustuakseen oma vene on melkein pakollinen mutta toisinaa jonnekin päin saaristoa tehdään myös yleisöristeilyjä Kotkasta.

Kalastajakylä on Kaunissaaren tärkein kohde. Saarelle saapuva ei voi ohittaa kyläaluetta, koska vuoroveneet liikennöivät kylänlahteen. Kalastajakylän alue on valtakunnallisesti merkittävä perinnemaisema ja sellaisenaan suojeltu. Kylän kujat, venevajojen luomat katveet ja suljetut pihapiirit avaavat käyskentelijälle uudenlaisen ja mielenkiintoisen maiseman ja tilan.

Kalastus on edelleen suosittu vapaa-ajan harrastus Kaunissaaressa. Lähivedet tarjoavat monia mainioita narrauspaikkoja. Syysmyrskyt houkuttelevat saareen ja viereisille karikoille kalastajia laajalti. Kuka tahansa voi katsoa mieleisen mato-onkipaikan saaren rannalta ja koettaa kalastusonneaan. Hieman vakavampimielistä kalatusta varten tarvitaan normaalit luvat joita voi hankkia internetistä ja Kaunissaaren vesien osalta kaupalta.

Kuutamo on syyskesällä henkeäsalpaavan kaunis. Kaupunkien valosaasteen jäädessä selän taakse näyttäytyvät tähtitaivas ja kuutamo Kaunissaaressa aivan uudenlaisina.

Pirunpelto saaren korkeimmalla kohdalla tuo oman tuulahduksensa historiasta. Muinaisrantaa tarkastellessa voi kertailla edellisen jääkauden vaiheita mielessään.

Pohjoispää ja loisto ovat monen Kaunissaareen kiintyneen retkikohde kerta toisensa jälkeen.

Saaristolaismuseo kylänlahden rannalla kertoo kiehtovalla tavalla tarinoita menneistä vuosista. Saarelaisia juttuja miehistä, naisista ja merestä.
Museon aukiolosta voit tiedustella numerosta +358 400 705 808.

Sukeltaminen on mahdollista Kaunissaaren lähivesissä. Lähes vuosittain järjestetään saaren pohjoispäässä sukelluskurssi, joka tutkii höyrylaiva Toraksen rippeitä meren pohjassa. Kaunissaari rajaa Ruotsinsalmen meritaistelun (9.7.1790) kenttää. Väitetään, että saaren pohjoispään hiekkavallit kätkevät taisteluissa kaatuneiden merisotilaiden jäänteitä.

Taide on aina ollut läsnä Kaunissaaressa. Luonto itsessään on veistos ja sitä ikuistavat vuodesta toiseen monet taiteilijat. Saarella järjestetään joka kesä useampia leirejä tai kokoontumisia taiteen tekemisen tiimoilta.

Historia

Kaunissaari on saavuttanut suosiota matkailijoiden keskuudessa vasta 1950-luvulta lähtien. Toisessa maailmansodassa silloiselle Neuvostoliitolle luovutettu Suursaari jätti tyhjiön suomalaisten matkailijoiden matkakohdevalikoimaan. Kaunissaari huomattiin pian Suursaaren korvikkeeksi. Vieläkin voi kaukokaipuutaan ja mielikuvitustaan pitää yllä tähystellen eteläisessä horisontissa kohoavan Suursaaren silhuettia.

Kaunissaari ja sitä ympäröivä Suomenlahden pohjukka on koettava itse. Meri on alati liikkeessä ja aina jotenkin erilainen. Kautta aikain on kaunissaarelainen pöytä katettu veden antimilla ja niistä saadulla niukalla elannolla. Entisestä kalastajayhteisöstä, joka eli voimakkaimmin 1930–1950-luvuilla, on muistona pieni mutta moni-ilmeinen saaristokylä. Rannan vene- ja kalastustarvikevajat eli sarahit ovat selkeä osoitus saarelaisten katkeamattomasta yhteydestä ympäröivään mereen.

Kaikkien Kaunissaari

Kaunissaari on kaikkia varten. Saariluonto ja Kaunissaaren miljöö kutsuvat nauttimaan ihan kaikkia meitä. Kaunissaari ei kysy jäsenkirjaa tai katso nenänvartta pitkin. Olet tervetullut saareen juuri omana itsenäsi.

Henkilöt, joilla on fyysisiä rajoitteita liikkumisen tai aistien kanssa, ovat yhtä lailla lämpimästi tervetulleita aistimaan saariston lumoa Kaunissaareen. On kuitenkin hyvä huomata, että Kaunissaari on valtaosin luonnontilainen ulkomeren saari. Saaren tiestö on polkutasoista ja hiekkapintaista ja saarella on rajoitettu mahdollisuus toilettipalveluihin silloin, kun liikutaan vahvasti tai kokonaan avustettuna. Kyläalueella liikkuminen on mahdollista suurirenkaisilla apuvälineillä ja ravintolan tiloihin on osin esteetön pääsy.

Yhteysaluksista M/S Otavan matkustamoon ja toilettitiloihin on esteetön kulku, mutta omiakin voimia tarvitaan alukseen pääsyssä ja liikkumisessa.

Tapahtumat

Juhannus on Kaunissaaressa yhtä juhlaa. Lukuisat veneilijät, mökkiläiset ja telttailijat ottavat ilon irti keskikesän juhlasta. Kaunissaaren Majan juhannustanssit on vain koettava.

Kaunissaaripäivä heinäkuisena lauantaina on kaikkien saaristoon ja Kaunissaareen tykästyneiden ykkösjuttu. Kaunissaaren juhlaa vietetään vuosittain heinäkuussa. Kesä alkaa viimeistään tällöin ja Kaunissaaripäivän jälkeen se onkin sitten yhtä kesää. Oli keli mikä tahansa!

Muinaistulet elokuun viimeisenä lauantaina on Kaunissaaressa taianomainen kokemus. Iltahämärissä sytytetään rannalle muinaistulia entisaikoina poltettujen merkkitulien muistoksi. Jo päivällä aloitetut tapahtumat huipentuvat illanviettoon kahvila Merituulessa ja ravintola Majalla. Suomen luonnon päivää vietetään Muinaistulien ohella elokuun viimeisenä lauantaina. Päivä kutsuu nauttimaan aidosta ja tarkoin vaalitusta saaristoluonnosta Kaunissaaren rannoille ja metsiin.

Kaunissaaren kyläkunta ry

Kaunissaaren kyläkunta ry on Kaunissaaren vireä kotiseutuyhdistys. Jäseninä seurassa on niin Kaunissaareen asettuneita kuin sinne sydämeltäänkin kiinnittyneitä. Yhdistyksen tehtävänä on vaalia saaristolaiskulttuuria ja sen elinvoimaisuutta. Keskeisiä toimintamuotoja on erilaisten paikallistapahtumien järjestäminen Kaunissaaressa sekä yhteisen mielipiteen muodostaminen Kaunissaarta tai Itäisen Suomenlahden saaristoa koskevissa kysymyksissä.

Lue lisää kyläkunnan toiminnasta

Haluan kuulumisia Kaunissaaresta!

Tilaamalla Kaunissaaren uutiskirjeen saat sähköpostiisi tuoreita kuulumisia, tarjouksia ja tietoa tapahtumista.

Tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.
Tietosuoja- ja rekisteriseloste